Sidor

torsdag 30 september 2010

KK-stiftelsens skrift "Den fjärde basfärdigheten"

Det mest intressanta under veckan som gått har varit att läsa "Den fjärde basfärdigheten".
Stig Roland Rask skriver om skolans som av tradition är van att ha kontroll. Att jag som lärare mer eller mindre har kunnat styra vad mina elever ska läsa och lära sig.. Hur nu, all information finns tillgänglig för alla och hur viktigt källkritiken är. Han pekar på vikten av att hitta en balans mellan att beskydda och förbereda våra barn och här märker jag  ett stort behov hos mig själv – behovet av att veta vad jag ska beskydda och förbereda dem för.
Lena Katarina Swanberg skriven om vikten av att vi vuxna tydligt visar var gränserna går, vikten av att lära våra barn och ungdomar att själva kunna säga Nej!
Helle Klein pratar om risken med att vår hypermediala kultur skapar likgiltighet och vi kan bli ”ljumma” inför allt som händer och sker omkring oss. Hon skriver att nätkulturen både möjliggör och försvårar empatin. Hon pekar på skolans viktiga roll som gemensamhetsbyggare och menar att det är i gemenskap vi lär oss bäst och förstår sammanhang och på det viset lär oss etik.
Torbjörn Tännsjö skriver att ”Skolan ska utveckla elevernas förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden, men skolan ska också lära ut en gemensam värdegrund. Är dessa mål förenliga? Nej, inte om de tas på allvar”.
Det påståendet måste jag tänka mer på och ta med mig till min skola och diskutera där.
Lennart Koskinen lyfter svårigheten för oss lärare att avgränsa och prioritera vad som skall göras och att resultatet av att vi försöker ta med så mycket som möjligt lätt leder till större ytlighet och ökad stress och att dessa faktorer leder till att den aktiva glömskan ökar. Hemska tanke!
 Han menar att färdighetskunskaperna blir viktigare och  tar upp den fjärde basfärdigheten vid sidan  av läsa skriva och räkna. Han kallar den för s-kunskap där s står för söka, samla, sovra, sortera, strukturera, systematisera och sammanställa. Färdigheter att finna de kunskaper man behöver.

Det står mycket tänkvärt i denna skrift. Jag önskar att mitt minne var bättre.

torsdag 23 september 2010

flash

Jag uppskattar det Måns sa om att inte använda färdiga bilder /lay outer i egna dokument. Jag vill
kunna göra egna. Att göra en animering var superkul och jag hoppas vi får träna det mycket och ofta så att jag får verktyg för min egen formgivning.
Detta är en djungel och jag vill hitta många vägar ut.

torsdag 16 september 2010

pedagogbloggar

Imponerad, inspirerad, frustrerad och motiverad.
Jag har läst pedagogiska bloggar och har aldrig tidigare känt mig så borta i den pedagogiska världen.
Varför har jag inte gjort det här tidigare?
Jag har läst ”Broängens ettor”  och rapporten. Jag kunde inte sluta. Imponerande hur de lyckas fånga eleverna och ta vara på deras intressen, språk och ”värld”  i skolan. Jag måste absolut läsa Carina Fasths avhandling ”Litracy – i förskola och skola”.
Jag har läst ”Tankar om lärande”. Mycket tänkvärt och spännande och jag blir frustrerad utav att vara en sådan data- mobilanalfabet. Våra elever får använder sina mobiler i undervisningen. De fotar och filmar och det blir alltid problem när de ska lägga över materialet till datorn. Jag förlitar mig på att eleverna kan eller att någon annan på skolan ska kunna hjälpa dem. Jag vill kunna hjälpa dem. Bambuser låter spännande. Ett nytt begrepp för mig. Det vill jag lära mig.
PUL är också nåt nytt för mig att tänka på. Jag kände till personuppgiftslagen men jag hade inte läst den och ingen skolledare , jag har haft, har pekat på vikten av att göra det.
Jag har läst ”Skolväskan” och blev imponerad, inspirerad, frustrerad och motiverad igen.
Först verkade bloggen lite rörig men bara jag gav den ett par minuter så var jag fast.
Här finns bl.a. en ännu längre lista med bloggar för lärare. Härifrån klickade jag mig vidare till många länkar. Åter igen jag kunde inte sluta

Jag hittade det här citatet av Lars Kallsäby (C), politiker i Västerås, som konstaterade: “40 miljoner kronor per år är mycket pengar, men det är samtidigt samma kostnad som att bygga två rondeller. En elev kostar ca 1 miljon kronor under sin skoltid. Datorkostnaden är i detta sammanhang försumbar”. (Västerås satsar på en dator per elev.)

Jag har fastnat i pedagogbloggarna.
 ”Jag måste lära mig mer nu med det samma!”

söndag 12 september 2010

pedagogiska bloggar

Nu har jag försökt att lägga in en kommenter i min blogg tre gånger och misslyckats. Det här är tredje försöket. Två har misslyckats.  Nu skriver jag det här för att kontroller om det går. Suck