Sidor

lördag 27 november 2010

Skam den som ger sig

Jag har hållit på oerhört länge. Vill inte erkänna hur många gånger jag har tittat på Måns instruktionsfilmer. Tack Måns för dom. Men nu är det lördagkväll och nu är det kul. Flera bokomslag, två julkort och en annan bild har det blivit. Jag är inte nöjd över resultaten än men stolt över att jag vet hur jag kan göra. 

torsdag 18 november 2010

Snacka om kortfilmsfestival

Superkul! Filmerna är fantastiska och hela förmiddagen blev så trevlig. Tänk att jag får vara med i det här. Jag känner mig oerhört lyckligt lottad. Här skulle jag kunna skriva mycket.
Bra och tänkvärt prat var det dessutom.
Det är oerhört viktigt att det vi gör är förankrat i mål och riktlinjer enligt våra styrdokument och jag tror att det, precis som med mycket annat,  går att förankra användandet av program på datorn i kursplanens mål.
I nya läroplanen och kursplanen har jag hämtat följande citat
- "De ska använda sig av modern teknik som redskap för skapande, kommunikation och lärande"
eng - "De ska också ges förutsättningar att kunna använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation."
ma - "Vidare ska eleverna genom undervisningen ges möjligheter att utveckla kunskaper
i att använda digital teknik för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar
och för att presentera och tolka data."
bild - "I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man
framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer."
 När vi dessutom integrerar olika ämnen i varandra så finns det väl knappat några hinder någonstans förutom det att jag själv inte behärskar den teknik jag vill ge mina elever tillgång till.
Det finns massor att träna på när det gäller filmredigering, bildhantering och annat men för varje liten sak, som jag lär mig och/eller inser att jag kan, så känns all den där enorma massan som jag har framför mig lite mindre omöjligt. Frustrationen lättar, pyttelite men ändå.
Nu har jag till och med lyckats göra så att man kan klicka på själva bilden av diagrammet och wordledokumentet för att komma in i dem.
Glad! Igen!

onsdag 17 november 2010

vi har gjort en film

Fantstiskt! Vilken dag! Tack Lars och Måns och tack Anna-Lena och Micke, ni är jätteduktiga.  Jag har verkligen känslan av att jag kommer att göra en film med mina elever någon gång före sommaren. Kanske inte med alla elever och förmodligen inte många minuter men ändå Jag tror att jag kan - skön känsla.
Jag har dessutom lagt filmen här på min blogg. Jag visste hur jag skulle göra. Det gick som en dans.

söndag 14 november 2010

en experimenterande helg

Jag har försökt länge nu. Jag har sett två olika instruktionsfilmer, den ena två gånger, den andra tre. Det blev en prezi till. slut. Den är inte så himla bra men jag är jättestolt och mycket nöjd över en produkt som är färdig och som jag kan spara. Jag tror faktiskt jag kan visa mina elever hur man gör också. Dom kommer att tycka att det är kul och förhoppningsvis lära mig lite finesser. Jag ser faktiskt fram emot det.

fredag 12 november 2010

Vad, var och när är 6b på nätet? Jag lyckades!

Känns helt otroligt. Svårt att tro att det är sant. Nu ligger tabellen och wordledokumentet där jag vill att det ska ligga. Härlig känsla även om man inte kan läsa diagrammet. Det sitter en stor kopia på väggen i klassrummet. Jag ska försöka länka till en större kopia.  Jag lyckades, igen!
Tack Camilla för hjälpen med hur jag lägger bilder i gadgeten.
Tack Eva för idéen med diagrammet.



Medievanor och Bilden av min verksamhet

Det snurrar i huvudet och tankarna hoppar hit och dit.Ju mer jag läser ju mer frustrerad blir jag, Jag har bråttom. Jag måste kunna mer NU och framförallt, jag måste våga mer, mycket mer.
Jag känner mig trög, feg och ommodern. Läser i kursares bloggar om hur och vad de gör och slås hela tiden av tanken. Hur kan de kunna allt det där.
Jag lärde mina elever hur man kan använda Wordle förra veckan. I Evas blogg kom jag i kontakt med ett diagramprogram som jag tränat på nu och tänker visa min mattegrupp på måndag.
Jag har använt Evas diagramprogram och gjort ännu en bild av mina elevers medievanor. När man tittar på det ser resultatet ganska annorlunda ut om man jämför med wordledokumentet. Tål att tänka på och något vi kan diskutera i klassen utifrån hur vi tolkar statistik. Jag ska försöka få in diagrammet på något sätt. Vi får se hur det går.
Bilden av min verksamhet genomgår en förändring, en långsam förändring. Jag tror att förändringen blir en viktig del när jag ska redovisa just Bilden av min verksamhet.

måndag 8 november 2010

Wordle

Tack alla mina elever som hjälpte mig att göra ett wordle-dokument så att det blev som jag tänkt. Vi pratar ofta om vad vi, jag och dom, gör på nätet. Dom är nyfikna på vad jag får lära mig och vill gladeligen hjälpa till. Jag visade dem i morse hur man kan skapa ett wordle-dokument-. Eftersom jag inte klurat ut hur man gjorde de olika orden olika stora så bad jag dem om hjälp samtidigt som de skulle presentera vad de gör på nätet, i wordle. Det tog 10 min sen var det klart. Eftersom det visade sig att ju oftare ett ord skrevs ju större blev det så använde jag wordle när jag gjorde sammanställningen. Det var lite väl pyssligt att få med allt de skrivit men de tyckte själva att resultatet var jättefint.
Se här ! Eller ute i kanten.

fredag 5 november 2010

mer Elza

Jag har läst boken och vill låna ut den till alla.
Alla som har med barn och unga att göra borde läsa denna bok, mina systrar, mina kollegor och alla föräldrar till mina elever.
På mina post-it-lappar står bl.a. det är oftast lärare och bibliotekarier som startar mediepaniker, wikipedia lär oss vikten av källkritik, talangjakt, just-in-time- och just-in-case-kunskaper, de barn som far illa i riktiga livet är de barn som riskerar att fara illa över nätet, kollektivt lärande. tangentbordshantering, tips till skolan, tips till unga, tips till vuxna
Post-it-lapparna är många.

torsdag 4 november 2010

Elza Dunkels

Jag har läst halva boken och sett hennes föreläsning på nätet. Makalöst intressant. Jag slukar allt. Hennes resonemang kring lärandet måste jag på något sätt lyckas förmedla till mina kollegor. Men när? Nu hägrar nya läroplanen på vår skola och inget annat verkar få plats. Samtidigt får jag oroliga mail från föräldrar som vill diskutera barnens mobil- och nätanvändning. Jag tror jag ska ordna ett diskussionsforum, i klassrummet, snart.
Läs hennes blogg och se eller snarare lyssna på henne föreläsning från den 26 oktober, 2010.
Den finns här, http://www.kulturer.net/ .
Nu ska jag fortsätta läsa boken.