Sidor

fredag 17 december 2010

Vad är det modigaste du kan göra just nu, när det gäller din ikt-utveckling?

Skönt, nu är det gjort och vilka fantastiskt duktiga lärare det finns. Jag är grymt imponerad.
Anette berättade om stora skillnader i matteundervisningen länder emellan och hur vi närmar oss den Japanska modellen mer och mer. Den kände jag överhuvudtaget inte till och blev superintresserad. Vill veta mer. Hon visade en video från Årstaskolan som gav exempel på den. Många borde se den.
Thomas berättade om "en till en-projektet" på Skrapan och hur det på många sätt har misslyckats. Jag förstår hans frustration över vilken hans roll ska bli. Hemsidan för projektet global hälsa är fantastiskt fin och han visade alla oss på olika möjligheter med att gjöra en hemsida i weebly. Tack för det.
Anna-Lenas flexibla grupper fungerar ganska lika som det system vi har men hon beskrev det på ett oerhört tydlig och åskådligt sätt. Jag ska absolut försöka mig på sketchup.
I Marcus presentation kom det många bra argument att använda i diskussioner med kollegor och skolledning. Där presenterade också Måns en ypperlig modell för hur vi kan angripa problemet med att få andra att föratå vikten av ikt i undervisningen. Tack för den.
Agneta talade om vikten av motoriska förmågor som förutsättning för inlärning och visade, iklädd svarta trikåer, hur vi genom att träna upp dessa förmågor ökar förutsättningen för inlärning. Vi fick försöka och det var ättekul men svårt.
Jag älskar den fråga Camilla ställde:
Vad är det modigaste du kan göra just nu, när det gäller din ikt-utveckling?
Och jag tror henne när hon säger:
Det är en revolution på gång i skolan och hela lärarrollen är på väg att förändras så mycket att vi inte alls kan förutse det.
Hela hennes dragning om coatching i skolan var mycket imponerande och jag har tänkt mycket på betydelsen av mental träning för att bygga upp förmågan att fokusera.
Och sen en trevlig kväll hos Åsa.

söndag 12 december 2010

bilden av min verksamhet

Uppgiften blir mer och mer intressant. Att tvingas presentera min verksamhet i ord och bild har varit riktigt bra. Jag har sällan tänkt så mycket, så länge, så koncentrerat på vad och hur jag gör i ett större åperspektiv.
Att göra en power point var lättare än vad jag trodde men att göra en bra är riktigt svårt, tycker jag. Jag har provat, testat, ändrat, bytt, lagt till men framför allt har jag tagit bort. Det blev inte så mycket kvar men jag är ganska nöjd. Den handlar mycket om kampen med datorn som verktyg i mitt arbete och i min undervisning, kampen med tekniken i datorn och kampen med att få kollegor att inse vikten av att använda detta verktyg i sin undervisningen.
Jag känner mig entusiastisk inför utmaningen att införa detta redskap mer och mer i min undervisning. Jag har börjat och jag vet att jag kommer att fortsätta.
Åsa visade mig Glogster förra veckan. Jag har varit där och provat lite. Jag ska träna på jullovet. Målet är att mina elever använder Glogster till ett av sina bokfynd i vår. 
Vi har, efter att jag bett om det, fått photostory instalerat på skolans datorer och det ska jag absolut visa min klass. Eleverna i min lilla engelskgrupp ska få göra varsin, på engelska, på onsdag. Jag ser ljuset!
Jag har börjat på en hemsida till klassen. Jag har inte tordats visa den för någon än.Men den finns. Jag har gjort ett formulär som föräldrarna måste fylla i för att deras barn ska kunna bli publicerat där. Skolan har godkänt det och alla föräldrar har fyllt i och retunerat det utan kommentatrer eller frågor. Känns pirrigt och kul.

lördag 4 december 2010

En affisch och vad jag trodde var omöjligt.

Nu har jag gjort en affish och spelat in en Jing. Och jag har äntligen lyckats länka den till min blogg. Och jag har länkat den till facebook.
Kors i taket!
Det blev en lång kväll.

torsdag 2 december 2010

Mellan hopp och förtvivlan men bra

Onsdagen var super och jag gick hem hoppfull och med känslan av att jag kan göra en PowerPoint. Slår på datorn och märker att jag inte har samma powerpoint-program, bara ett äldre. Förtvivlad och deppig.
Kommer tillbaks idag. Måns designlektion var oerhört intressant och Thomas visade sin hemsida för projektet Global Hälsa. Imponerande! En sida jag säkert kommmer att knycka idéer ifrån.
Efter samtalet, med Lars, om Bilden av min verksamhet så känner jag mig stärkt nu när jag sitter här. Det kommer att gå. Jag har börjat i det p.p. program jag har och det verkar gå.
Jag har lovat att lägga min "jing" på facebook, om jag lyckas göra en. Jag tänker verkligen försöka.
Jag ska dessutom ge mig in i http://www.edu.glogster.com/ . Tack Åsa för tipset.
Så ska det väl bli en affisch också.
Helgen är räddad.