Sidor

onsdag 23 mars 2011

twitter och sketchup

45 minuter hemma. Jag har twittrat. Jag har laddat hem sketchup och testat - superkul och bra.
Jag är helförtjust och jag kan ana vad som kommer att hända i helgen.

fredag 11 mars 2011

min flash

Här skullle jag vilja visa min Flash. Inte för att den är bra men för att den finns.
Jag inser mer och mer hur jag har tagit mig in i ett nytt land och lärt mig ett nytt språk.
Tack Måns och Lars för era korta och snabba genomgångar i Flash och Photoshop. Jag hängde med. Frustrationen som jag kände efter våra lektioner/träffar i höstas har bytts ut till glädje, nyfikenhet och styrka. Jag vet att jag kan och kan jag inte så vet jag att jag kan föröka. Jag kan hitta hjälp även om det tar ett tag. Jag kan förstå vad jag inte kan och veta vad jag ska fråga om. Snacka om lyft. Efter genomgången om vad som står i nya läroplanen och efter att ha sett rundabordssamtalet om skolan digitala agenda så är jag, återigen,  så oerhört tacksam över att just jag får den här utbildningen. Jag förstår inte hur en lärare ska kunna klara sig utan den.
Tack kollegor för hjälp med att lägga mitt bildspel i bloggen och tack Måns för hjälpen med bilden till min toplist.

tisdag 8 mars 2011

photostory

Jag har lärt mina kollegor att göra en photostory. De var fantastiska elever och lika förtjusta som jag var efter Lars lektion den där gången i höstas. Det var superroligt.

lördag 5 mars 2011

webbplatser

När man undervisar i alla NO-ämnen, alla SO-ämnen, flera språk, matematik, bild och en del annat så behöver man hjälp.
Tack alla ikt:are. Ni har varit gränslösa inspiratörer det här året. Genom er har jag hittat det mesta och bästa.
Ta YouTube till exempel. Jag trodde det var en slags slask för värdelösa amatörmässiga filmsnuttar. Jag har ofta haft fel men det här var gränslöst fel.
Nu har jag sett så mycket bra tack vare tips från framförallt ikt-kollegor, elever och mina döttrar.
Jag älskar YouTube och det gör mina elever också. Det hittar massor av matnyttiga klipp.
Vi jobbar med något som heter WCPRC ( Worlds Childrens Prize for the Rights of the Child) se här
Ett gigantiskt projekt där milijontals av barn över hela världen är engagerade. Vi läste i deras tidning, Globen, om de som är nominerade till årets pris.
Jag visade mina 12 och 13 åringar hur man gör en Prezi och bad dem att göra en om Monira Rahman. En elev gjorde en bra prezi och naturligtvis hittade han 2 Youtubeklipp om henne som han bifogade i sin Prezi utan att jag visat hur man gör. Hans Prezi har sen alla mellanstadieklasser i skolan sett. Det här är inte första gången eleverna visar mig superbra klipp.
Senaste Klippet jag såg blev jag tipsad till av Eva. Se mitt inlägg Såld på I-Pad.

Så har jag tittat på pedagogguiden som såg så lockande ut vid första anblicken men som sen inte var någon hitt. Så fort man klickar sig vidare kommer man till urtråkiga sidor, layoutmässigt.Visst finns det bra innehåll men tar för mycket tid att söka sig igenom länkarna. Dessutom är det mycket som inte fungerar. Ta matten till exempel. Av de första 6 länkarna var det bara två som fungerade.

Jag har också tittat på UR och pedagogwebben. Här finns mycket som passar mig. En serie med nyheter på lätt engelska för mellanstadiet http://urplay.se/161589. Till det finns dessutom ett arbetsmateriel att skriva ut.
Jag såg ett avsnitt av Den stora Sverigeresan. Riktigt bra och ganska spännande.
Jag testade ett avsnitt av det på engelska Family Foster. Mycket intressant.
Jag har tittat på serien Vara Vänner som är en fin serie om relationer.
Här finns otroligt mycket. Ett problem är att det svårt att veta hur man ska leta om man inte vet vad man letar efter. Det mesta jag hittat har jag hittat av en slump eller på grund av en chansning. För att utnyttja pedagogwebben bra måste vi dela med oss av vad vi hittar till våra kollegor. Det blir mycket arbetstid om alla ska sitta och göra som jag.

torsdag 3 mars 2011

Såld på I-Pad fast jag aldrig har testat

Har precis läst Evas blogg och såg ett YouTube-klipp
Klicka här!
Nu vet jag en sak till jag ska kämpa för inför nästa läsår.
Tack Eva för tipset.

Sveriges digitala agenda

Har ägnat förmiddagen åt att se och lyssna på Rundabordssamtal om it i skola och utbildning. It-minister Anna Karin Hatt ledde samtalet där representanter för skola, elever, fack, it-företag, läromedelsförlag, politiken, forskning m.m. deltog. Ett mycket intressant samtal där alla var överens om bl.a. att digitaliseringen i skolan är nödvändig, att behovet av fortbildning av pedagoger och skolledare är stort, att forskning på it-användningen i skolan måste öka, att vi måste se it som ett lärverktyg och att digital kompetens är oerhört viktig.
Någon sa: "Dataspelsförståelse borde vara ett kärnämne". Intressant tanke!
En berättade att SvT gör sina webbsatsningar utifrån att en treåring behärskar tekniken.
Samtalet var väldigt långt, 2h 45 min, men jag är glad över att jag tog mig den tiden.
Jag skulle vilja tipsa alla som har för avsikt att förhandla med kommun och/eller skolledning om ikt-pedagogtjänst att de tar sig den här tiden.