Sidor

tisdag 12 oktober 2010

Vuxenvärlden, hallå! och mediarådet

Vuxenvärlden, hallå!
"Det kommer larmrapporter och tidningsrubriker signalerar om hot, övergrepp, utsatthet och otäckheter på nätet. Vi vuxna reagerar ofta, med all rätt, starkt på denna information. Vi agerar genom förbud. Vi installerar filter och föräldrakontroller som hindrar åt­komst till vissa sidor på nätet eller som ser till att vissa ord inte får visas. Det är ett sätt. Ett ganska kortsiktigt sätt. Dessa insatser är lätta att ta sig förbi och blir snabbt inaktuella. Kanske bra för de allra minsta barnen. Men, de ska kanske överhuvudtaget inte vara ute helt själva på nätet. Och de lite äldre barnen och ungdomarna, vad har de lärt sig? Förmodligen ingenting. Möjligen har de bara fått ytterligare ett hinder att ta sig förbi..."
Ett diskusionsmateriel som jag tror passar väldigt många och även mina 12-åringar, trots att det har några år på nacken. Bra, enkla och tydliga tips.
Många hänvisningar till mediarådet där naturligtvis flera sidor tagits bort p.g.a. ålder men när jag ändå kom dit så hittade jag mycket läsvärt, tänkvärt och användbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar